Velikonoce

QR kód do OneMenu (stačí jen mobilem mrknout na QR kód v režimu fotoaparátu), kde si můžete objednat z našeho menu, které pro Vás vždy s láskou a radostí připravujeme a Vy si ve zvoleném čase svůj balíček u nás vyzvednete. Přímý link zde: ON-LINE OBJEDNÁVKA

  • Týden 5.4. – 11.4. Velikonoční pondělí a jídla zdravá, jarní či pohanská

        „A dost. Život se nepíše; žije se.“ Josef Čapek

  • Pondělí 5.4. Velikonoční pondělí

    • Polévka
    • Hlavní jídlo
    • Celé menu

    Stavte se na kávu, zákusky a pro milý pocit

  • Úterý 6.4.

    • Polévka 69 Kč
    • Hlavní jídlo 139 Kč
    • Celé menu 189 Kč

    Polévka: Kukuřičný krém
    Hlavní jídlo: Spaghetti AlľAmatriciana

    Dodržujeme pravý recept města Amatrice, který lze nalézt na oficiálních webových stránkách města. Základem jsou tedy dvě lokální suroviny: „guaciale a pecorino přímo z města Amatrice“. Guanciale je specialita italské kuchyně, vyráběná z nasoleného a usušeného vepřového laloku. Peccorino je pak ovčí sýr, výrazně slaný a pikantní.

  • Středa 7.4. Irsko (FT Petr Vaněk)

    • Polévka 69 Kč
    • Hlavní jídlo 139 Kč
    • Celé menu 189 Kč

    Polévka: Kopřivová

    Hlavní jídlo: Irský zapékaný hrnec z vepřového, brambor a zeleniny

    V Irsku se kdysi každoročně konala na 1. máje slavnost s názvem „Féile na Neantóg“. Děti se v tento den honily se svazečky kopřiv. Někdy kopřivy také předem namočily, to pak po vyšlehání pocítily ještě větší „ohýnek“. Starší lidé věřili, že žahnutím kopřivy lze vyléčit revmatismus. Lidé ze sebe shazovali šaty a nechávali se kopřivami „vymrskat“ někým z rodiny. V mnoha venkovských oblastech se z kopřiv dosud na jaře připravují osvěžující a posilující vývary, lidé tam totiž věří, že jim na celý další rok pročistí krev a zažene „bolení“. Brzy zjara, kdy toho na zahrádce ještě tolik neroste, je kopřiva připravená na způsob špenátu výborným zeleninovým pokrmem. Hodí se zvláště k drůbežímu masu. Ostatně právě drůbež se po kopřivách může přímo utlouct. Kopřiva je kromě toho také obdařena kouzelnou mocí – člověk kletbou stižený prý může zlou moc prolomit, napěchuje-li váček kopřivami a nosí ho kolem krku.

     

  • Čtvrtek 8.4.

    • Polévka 69 Kč
    • Hlavní jídlo 139 Kč
    • Celé menu 189 Kč

    Polévka: Z pečených paprik
    Hlavní jídlo: Kuřecí Yellow curry s jasmínovou rýží

  • Pátek 9.4.

    • Polévka 69 Kč
    • Hlavní jídlo 139 Kč
    • Celé menu 189 Kč

    Polévka: Mrkvovo-zázvorová
    Hlavní jídlo: Zeleninové karbanátky s bramborovou kaší

  • Týden 12.- 16.4. kdy slavíme 60 výročí letu Jurie Gagarina věnujeme kosmonautice

  • Po 12.4. První a jediný Čechoslovák v kosmu

    • Polévka 69 Kč
    • Hlavní jídlo 139 Kč
    • Celé menu 189 Kč

    Polévka: Kulajda

    Hlavní jídlo: Brynzové halušky se slaninou a opečenou cibulí

    Jediný Čech – přesněji řečeno Čechoslovák – ve vesmíru. Tento titul patří i po 43 letech jen jednomu muži, Vladimírovi Remkovi. Na výzkumnou cestu mimo planetu Zemi se spolu se sovětskými kolegy vydal 2. března roku 1978. Díky evropskému kosmickému programu však snad mají Češi šanci vyslat své zástupce do kosmu znovu.

  • Úterý 13.4. Přistání na měsíci

    • Polévka 69 Kč
    • Hlavní jídlo 139 Kč
    • Celé menu 189 Kč

    Polévka: Z pečeného celeru a brambor

    Hlavní jídlo: Kovbojské fazole s hovězím a chlebem

    Po třídenní cestě k měsíčnímu orbitu a několika obězích sestoupili 21. července 1969 dva ze tří astronautů, Neil Armstrong a Buzz Aldrin, na povrch Měsíce. Třetí, Michael Collins, sledoval sestup z oběžné dráhy. Přistání modulu a první lidské kroky na Měsíci živě pozorovalo přes 600 milionů diváků z celé Země. Letos si neskutečných 52 let od tohoto výročí můžete připomenout i vy.

     

     

  • Středa 14.4. Rusko FT Petr Vaněk

    • Polévka 69 Kč
    • Hlvaní jídlo 139 Kč
    • Celé menu 189 Kč

    Polévka: Polévka rassolnik (krůtí drůbky, kořenová zelenina, kyselé okurky, kopr, zakysaná smetana)
    Hlavní jídlo: Plněné ruské karbanátky (mletý mix masa, náplň z dušených žampiónů), brambor, tatarská omáčka

    Dne 12. dubna roku 1961 obletěla celý svět zpráva, která se navždy zapsala do dějin dobývání vesmíru. Toho dne vzlétl na oběžnou dráhu Země první kosmonaut, který se rázem stal celebritou světového formátu. Doposud neznámé jméno Jurij Gagarin bylo miliony lidí vyslovováno s respektem a úctou. Gagarin byl důstojníkem sovětského letectva. Své dojmy z vesmíru popsal takto: „Poprvé jsem na vlastní oči viděl, že Země má tvar koule. Obraz obzoru je velmi zvláštní a velmi jasný. Neobyčejně krásný je přechod od světelného povrchu Země k úplně černému nebi, na němž jsou vidět hvězdy. Tento přechod je velice jemný, je to jakýsi úzký pás kolem zeměkoule. Má světlounce modrou barvu a celý přechod od modré k černé je neobyčejně plynulý a krásný. Těžko to vylíčit slovy. Když jsem se dostával do zemského stínu, byl obzor jiný. Měl jasně oranžový pás, který pak přecházel opět v modrou barvu a znovu v barvu úplně černou.“

  • Čtvrtek 15.4. Apollo 13

    • Polévka 69 Kč
    • Hlavní jídlo 139 Kč
    • Celé menu 189 Kč

    Polévka: Fazolačka

    Hlavní jídlo: Šťavnatá krutí sekaná s jasmínovou rýží a kyselou okurkou

    Příběh Apolla 13, o kterém vypráví nejen historické prameny, ale i snímek s Tomem Hanksem v jedné z ústředních rolí. Jednotlivé události, které se tehdy odehrály, jsou dnes brány jako ukázka schopností NASA, jež dokázala zachránit životy téměř odepsané posádky, ale i jako ilustraci o nebezpečí, které číhá na astronauty a lidi pracující ve vesmíru. 

  • Pátek 16.4. Poznávání Marsu

    • Polévka 69 Kč
    • Hlavní jídlo, 139 Kč
    • Celé menu 189 Kč

    Polévka: Americká dýňová
    Hlavní jídlo: Kuře na paprice s těstovinami​

    V současnosti je to bezesporu nejsledovanější kosmická sonda Perseverance, která ve čtvrtek 18. února 2021 dosedla na povrch rudé planety a začala z ní posílat první snímky. Jde o velkou událost nejen pro vědce a nadšence do vesmírného bádání, ale i pro záhadology. Sonda odstartovala svou misi 30.07. 2020 z Cape Canaveral nosnou raketou Atlas-5/541.